استاندار: سامانه گرمسیری کشاورزی ایلام را متحول می‌کند

ایلام - استاندار ایلام در بازدید از پروژه ملی سامانه گرمسیری تأکید کرد که تکمیل و بهره‌برداری از این طرح، یکی از اولویت‌های اصلی است که نقش مهمی در جهش و متحول کردن حوزه کشاورزی استان دارد.

به گزارش ایرنا، با تکمیل طرح ملی سامانه گرمسیری در استان ایلام، ۱۳ هزار هکتار از زمین‌های دشت مهران و پنج هزار هکتار از زمین‌های دهلران در جنوب استان زیر پوشش آبیاری قرار می‌گیرد.

اهمیت این طرح فراتر از جنبه‌های اقتصادی است، سامانه گرمسیری می‌تواند به ایجاد توازن در تأمین منابع آبی کشاورزی کمک و به امنیت غذایی استان به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک ایلام کمک شایانی کند.

همچنین این پروژه می‌تواند سکوی پرتاب برای بهره‌وری بیشتر و توسعه صنایع وابسته به کشاورزی باشد و مسیر سرمایه‌گذاری در این استان را هموار کند.

با وجود تأثیرهای بزرگ سامانه گرمسیری، اجرای این پروژه با چالش‌هایی نظیر تأمین به‌موقع منابع مالی مواجه است که می‌تواند منجر به تأخیر در بهره‌برداری کامل آن شود.

با این حال، استاندار ایلام و دیگر مسئولان استانی تأکید کرده‌اند که تکمیل این طرح، اولویت ملی و استانی محسوب می‌شود و حمایت دولت و نمایندگان مجلس می‌تواند شتاب پیشرفت آن را افزایش دهد.

استاندار ایلام، روز چهارشنبه( هشتم اسفند) در جریان بازدید از ابرپروژه سامانه گرمسیری، این طرح را از بزرگ‌ترین طرح‌های عمرانی استان برشمرد.

وی افزود که این طرح، با هدف تأمین آب زمین‌های کشاورزی و مقابله با چالش‌های کم‌آبی، در شهرستان‌های مهران و دهلران در حال اجرا است.

«احمد کرمی» شتاب در اجرای این پروژه را ضروری دانست و تصریح کرد که تکمیل این پروژه، افزون بر زیر پوشش قرار دادن بیش از ۱۸ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان، باعث افزایش ۹۰ هزار تن تولید محصولات زراعی و ایجاد ارزش افزوده‌ ۱۷۰۰ میلیارد تومانی برای کشاورزان خواهد شد.

وی با اشاره به اهمیت سامانه گرمسیری در حل مشکلات دیرینه کشاورزان استان به ویژه در حوزه تامین آب، گفت: این طرح یکی از اولویت‌های اصلی استان به شمار می‌آید و تکمیل هرچه زودتر آن می‌تواند زمینه‌ساز توسعه اقتصادی و معیشتی کشاورزان باشد.

سامانه گرمسیری، امید کشاورزان ایلامی
ایلام به‌عنوان یکی از مناطق خشک ایران، سال‌ها با مشکلات کم‌آبی مواجه بوده است، اجرای سامانه گرمسیری که بر اساس مطالعات و زیرساخت‌های دقیق طراحی شده است، امیدهای کشاورزان این مناطق را زنده کرده است.

این پروژه افزون بر تأمین آب بخش کشاورزی، ظرفیت‌های زیرساختی لازم برای افزایش بهره‌وری و امنیت غذایی در استان را فراهم می‌آورد.

به گفته استاندار ایلام، تا کنون ۹۰ درصد پروژه پیشرفت فیزیکی داشته و تنها بخشی از عملیات اجرایی آن باقی مانده که برای اتمام آن تأمین منابع مالی ضروری است.

کرمی در این بازدید با اشاره به مشکلات اعتباری در اجرای این پروژه، تأکید کرد که همکاری و حمایت دولت و نمایندگان مجلس در تأمین سریع منابع مالی این طرح، اهمیت ویژه‌ای دارد.

پروژه سامانه گرمسیری به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های توسعه‌ای استان ایلام، امیدهای زیادی را برای کشاورزان و مردم منطقه به ارمغان آورده است، تأثیرهای این پروژه بر معیشت کشاورزان، افزایش تولید محصولات زراعی و کاهش اثرهای کم‌آبی، از جمله دستاوردهای مهمی است که پس از بهره‌برداری کامل آن محقق خواهد شد.

این پروژه با هدف آبیاری زمین‌های کشاورزی، اردیبهشت سال ۹۲ در استان ایلام آغاز شد، این طرح تا سال ۱۳۹۴ فعالیت چشمگیری نداشت و در سال ۹۴ با فعالیت بیشتری از سرگرفته شد، با این اوصاف و با تزریق اعتبار در سه سال گذشته، مرحله نخست آن سال گذشته به بهره برداری رسید و آب به سد «کنجانچم» مهران رسید.

از ۱۸ هزار هکتار زمین زیرپوشش این سامانه بزرگ، نزدیک به ۱۲ هزار هکتار مربوط به شهرستان مرزی مهران، بیش از یک هزار هکتار مربوط به شهرستان چوار و ایلام و پنج هزار هکتار نیز مربوط به دهلران در جنوب استان است.

عملیات اجرایی این طرح ملی با هدف مهار رودخانه سیروان و هدایت آن به سمت دشت‌های کرمانشاه و ایلام اجرایی شد که از ابتدای آن در شمال کرمانشاه تا موسیان دهلران در استان ایلام ۴۰۰ کیلومتر طول دارد، اجرای ابر پروژه سامانه بزرگ گرمسیری غرب کشور بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان هزینه در بردارد که با تکمیل آن، آب مورد نیاز زمین‌های کشاورزی شهرستان‌های ایلام، چوار، مهران و دهلران استان ایلام تامین می‌شود.