زمینه‌های تحقق شعار سال در حوزه کاربست سرمایه‌ گذاری مردم نهاد ✍️ رضا دهبالایی؛ روزنامه نگار و پژوهشگر

پویاخبر - بررسی فلسفه نام گذاری سال‌ها توسط مقام معظم رهبری(مدضله عالی) در سال‌های اخیر نشان از توجه ایشان در شناسایی تنگناها و نقاط ضعف اساسی در کشور و رهنمون ساختن توجه مسئولین و توده مردم بر روی رفع آن‌ها با توجه به شرایط و اقتضاهایی است که می‌تواند به برون‌رفت از مشکلات پیش آمده یاری رساند.

بررسی نشان داده که توجه و تاکید ایشان در زمینه رفع مشکلات کشور در وارد کردن مستقیم مردم در بخش سرمایه گذاری اعم از خرد و کلان در کنار سرمایه گذاری دولتی در جهت برون رفت از وضعیت موجود، ناشی از تشدید تحریم‌های ظالمانه و بحران‌های سیاسی امنیتی در منطقه که بر روی بار روانی سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی کشور تاثیر داشته است، می‌باشد.

به منظور ارزیابی پتانسیل این شعار در عمل و واقع‌گرایی در زمینه ایجاد فضای استفاده از سرمایه‌های مردم و ورود آن به بخش تولید می‌بایست به بررسی سایر اقتصاد‌های بحرانی گذشته در دنیا نگریست که توانسته‌اند از رویکرد استفاده از سرمایه‌های راکد مردم با حمایت‌ها و مشوق‌های مختلف استفاده کرده و آن را در شرایطی به کار بسته‌اند که کشورها در مبادلات بین المللی به مشکل اساسی برخورد کرده‌اند.

نمونه این را می‌توان در پایان جنگ جهانی دوم در اروپای شرقی بخصوص کشورهای لهستان، مقدونیه و مولداوی به صورت ملموس بررسی کرد. در پایان جنگ جهانی دوم، ساختار اقتصادی تخریب شده بخصوص در بخش تولید و صنعتِ این کشورها سبب شده بود که میزان صادرات و یا مبادلات تجاری آن‌ها با سایر کشورها تا حدود زیادی تنزل داشته بطوری که به عنوان مثال، میزان تنزل مبادلات تجاری مولداوی در آن زمان نزدیک به ۸ درصد بوده است.

از رویکردهایی که در دهه‌های بعد بخصوص از دهه ۱۹۶۰ به بعد در این کشورها به صورت مستمر پیگیری شده، استفاده از ظرفیت سرمایه‌های مردمی که هنوز در دسترس بوده و ثروت طبیعی این کشورها جهت برون رفت از بحران اقتصادی بوده است. دولت توانست اعتماد عمومی را برای به کارگیری سرمایه‌های مردم را جلب کرده و با تعریف بخش‌های سرمایه‌گذاری خرد و کلان و تدوین چشم انداز توسعه و سودآوری طرح‌ها، مردم را برای مشارکت در بخش سرمایه‌گذاری واحد‌های تولیدی مجاب نماید.

در شرایط موجود کشور، به دلایلی می‌توان از الگوی کشورهایی که با رویکرد استفاده از سرمایه‌های مردم نهاد توانسته‌اند خود را از بحران نجات دهند به صورت موثر استفاده کرد.

رهبر معظم انقلاب‌(مدضله عالی) با درک شایسته از اهرم سرمایه‌گذاری مردم پایه و انتخاب شایسته شعار سال در این زمینه، یک فضای مشخص را برای برون رفت کشور از وضعیت رکود کنونی و خنثی کردن توطئه دشمنان جهت ایجاد مشکل اقتصادی برای کشور را ترسیم نموده‌اند.

در جهت اجرایی شدن این شعار، راهبرد‌های مختلفی می‌تواند متصور شود از جمله ایجاد بستر روانی در جامعه برای تشویق به سرمایه‌گذاری و تعریف بخش‌های مهم برای تولید و همچنین تضمین بازگشت سرمایه برای مردم می‌باشد./رضا دهبالایی