ضرورت حفظ و حراست از جنگل و طبیعت ✍️شهریار غلامپور

پویاخبر - پس از ۳۶۵ روز کش و قوس فراوان با تمام فراز و فرودها، سال نو فرا رسید و بهار طبیعت زیبایی، شکوه و جلوه ی خاص خود را نمایان ساخت.

پس از نزول بارش‌های بسیار خوب و فراوان روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ و سیرآب شدن مراتع، دشت‌ها، جنگل‌ها ؛ رودخانه‌های دائمی و فصلی، دریاچه‌های پشت سدها و بسیاری از تالاب‌های فصلی استان پُرآب شده و به حداکثر ظرفیت آبگیری خود رسیدند. زایایی و تولد شکوفه‌ها، گیاهان، مراتع و درختان مختلف جنگل‌های استان ایلام در بهار زیبای سال ۱۴۰۳، طبیعت مسحورکننده شکوه و زیبایی خاص خود را به هر بیننده ای القا نموده و تحسین و شکرگزاری خالق بی‌مانند را به دنبال داشته است.

تعطیلات نوروزی مردم ایلام، همانند سنوات گذشته با شور و نشاط خاص و وصف ناپذیری آغاز شد، برپایی چادرها و اُتراق خانواده‌ها به صورت دسته جمعی در دامان طبیعت، برگزاری آیین‌های سنتی رقص و هل پرگه، بازی‌های بومی محلی و… همانند ادوار پیشین، امسال نیز در جای جایِ نقاط و مناطق تفریحی، دیدنی، جنگلی و طبیعت سرسبز استان مشهود بود. خیلی‌ها هم به صورت روزانه در گروه های خانوادگی راهی مناطق دیدنی و طبیعی استان ایلام شده و برای گذرانِ روزی متفاوت از روزهای معمولی سال، فارغ از دغدغه‌ها، مشکلات معیشتی، تورم و اخبار خوب و بد سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و… خود را به دامان طبیعت و جنگل رسانده و در کنارِ هم، روزهایی خوش را به یادگار و ماندگار در اذهان خویش و اقوام ثبت نمودند.

نگارنده نیز به عنوان یکی از افراد این جامعه، برخی روزها را در جنگل و طبیعت زیبای استان سیر نموده و شادی و شعف مردم، باعث شادی و خرسندی وی شده است. به عنوان یک کنشگر اجتماعی و با توجه مشاهدات عینی و ملموس، مواردی چند؛ توجه صاحب این قلم و طبیعتا اکثریت گردشگران طبیعت را به خود جلب نموده که نیاز است در راستای افزایش آگاهی، دانایی و تنویرافکار عمومی و حفظ، نگه¬داشت، و حراست از منابع طبیعی و جنگل ها و …، اشاره ای مختصر به این موارد داشته باشم.

با توجه به اینکه هنوز هم سرمای پایان فصل زمستان در ایام نوروزی ملموس بوده و گردشگران طبیعت برای گرم شدن و پخت غذاهای کبابی، نسبت به تهیه آتش اقدام می‌کنند و طبیعتا لازمه برپایی آتش تهیه هیزم و چوب است، متاسفانه بر اساس مشاهدات؛ برخی از افراد بدون توجه به تَر و خشک بودن شاخه های درختان، با انواع وسایلی همچون تبر، تیشه، اره و … بر تنه سبز درختان هجوم برده و شاخه‌های خُشک و تَر درختان بلوط، بنه و… را برای تهیه آتش برش می زدند؛ که این موضوع و عدم توجه به فصل زایش درختان در بهاران، علاوه بر آسیب جدی برتنه آسیب پذیر درختان، باعث خشکی و مرگ درخت می‌شوند.

لازم است فرهنگ استفاده از جنگل و طبیعت بیشتر مورد توجه عامه مردم استان به عنوان میراث دار آیندگان، که غالباً گردشگر طبیعت هستند، قرار گیرد.
ناگفته نماند؛ برخی نیز، آتش روشن را در طبیعت رها کرده و با خاموش نکردن آتش و عدم رعایت نکات ایمنی برای پیشگیری از هرگونه آتش سوزی در جنگل‌هاف مراتع و طبیعت؛ تهدید جدی دیگری را برای از بین بردن درختان رقم می زدند.

مرگ درختان و از بین رفتن جنگل‌ها و مراتع پیامدهای جبران ناپذیری را برای کره خاکی و تمام موجودات زنده به دنبال دارد. از بین رفتن و نابودی تنوع زیستی، خشکسالی و بایرشدن زمین، کاهش شدید بارندگی با توجه به تغییرات اقلیمی زمین در کوتاه مدت و بلند مدت (با توجه به نقش درختان در فرآیند بارش ها) (درختان با استفاده از ریشه آب موجود در زمین را جذب کرده و با تبدیل آن به بخار چرخه باران و برف را تکمیل می‌کنند)، افزایش سیل و طوفان، فرسایش خاک و زمین، گرم شدن کره زمین، افزایش گازهای گلخانه‌ای، افزایش بیماری‌ها و… از جمله پیامدها و مشکلات قطع درختان و نابودی جنگل‌ها و طبیعت می‌باشد، که می‌طلبد جامعه¬ی بشری به عنوان استفاده کننده از این مواهب طبیعی و الهی توجه و دقت نظر کافی و لازم را به این موضوع داشته باشند.

در این بین نقش و جایگاه رسانه‌های دیداری و شنیداری به ویژه پیام رسانان شبکه‌های اجتماعی و از همه مهمتر فعالان رسانه‌ای و کنشگران فرهنگی، اجتماعی، محیط زیستی و … بسیار مهم و تاثیرگذار بوده و با تولید محتوا و ارائه آموزش‌های تخصصی و فرهنگسازی لازم در تقویت فرهنگ حفاظت از منابع طبیعی، جنگل‌ها و محیط زیست توسط عامه مردم نقش خود را به خوبی ایفا نمایند.

امیدواریم روزی فرا رسد که شاهد استفاده صحیح از منابع طبیعی، درختان، جنگل‌ها و مراتع باشیم و در حفظ و حراست از آنها بکوشیم.