هر زباله ای دور ریختنی نیست *کورش سهرابی
دیدن کارگران زحمتکشی که هر روز و هر شب و در گرما و سرما، حجم بسیار زیادی زباله را از سطح شهر جمع آوری می کنند و با گسترش بی رویۀ شهر هم، هر روز بر مقدار و نوع آن هم افزوده می شود نیازمند همت همگانی برای حداقل بازیافت از مبداء می باشد.
با توجه به این که استان ایلام فاقد کارخانه بازیافت زباله با هدف استفاده مجدد از خروجی آن می باشد، یک حرکت عمومی و خودجوش لازم است تا بتوان حداقل از میزان تولید زباله و مواد دورریختنی کاست. حجم زیادی از موادی که به عنوان بی مصرف شناخته می شوند، برای افراد زیادی که به عینه شاهد کند و کاو آنان در سطل های زباله یا مکان های دپو و انباشت زباله هستیم، یک منبع درآمد هر چند ناچیز محسوب می شوند. همۀ ما افرادی را از سنین مختلف می بینیم که کوچه به کوچه و خیابان به خیابان به دنبال خرید و جمع آوری ظروف یک بار مصرف، نان، پلاستیک، فلز و کاغذ و… هستند.
در عوض اما ما هر روز حجم بسیار زیادی از این مواد را به عنوان زباله تولید و در طبیعت رها و دفن می کنیم غافل از این که چه خسارات جبران ناپذیری به محیط زیست هم انسانی و هم جانوری وارد می کنیم، بماند این که این کار چه بار مالی زیادی بر روی دوش مردم و دولت دارد.
ساده ترین راهی که تا حدودی می تواند از حجم زباله در روز بکاهد، تفکیک زباله از منزل است. به این روش که مواد قابل بازیافت از قبیل ظروف پلاستیکی، فلزی، کاغذی و پس مانده های مواد غذایی در نایلون های جداگانه گذاشته شده تا همراه سایر زباله ها، دور ریخته نشوند. به یاد داشته باشیم که حفظ و نگهداری از محیط زیست و منابع طبیعی، جزو وظایف اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی هر انسانی محسوب می شود زیرا استفادۀ بی رویه از این نعمت های الهی، چرخۀ زیستی و طبیعی را به هم زده و با ایجادآلودگی های مختلف در خاک،آب و هوا منجر به نابودی حیات خواهد شد.
استفادۀ مجدد از زباله نه تنها موجب شده تا در سده های پیشین، این موضوع به یک بحران در کشورهای صنعتی و پیشرفته تبدیل نشود بلکه به یک فرصت هم تبدیل شود. از جمله فواید بازیافت را می توان استفاده مجدد از مواد و انرژی، کاهش دفن زباله و از بین نرفتن زمین های مناسب، اشتغالزایی، کاهش هزینه ها و ایجاد منافع اقتصادی، ارتقای سطح فرهنگ و آموزش عمومی در ارتباط با تولید و دفع مواد زاید و ترویج روحیۀ صرفه جویی، بهبود شرایط بهداشتی، کاهش آلودگی محیطی ناشی از حمل و نقل از تولید زباله تا محل دفع، صرفه جویی در مصرف منابع طبیعی و بهبود کیفیت مواد اشاره کرد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰