معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب:

رابطه‌ امت با آقای شهیدِ ایران بر پایه‌ مهر، محبت و مودت بود/ضرورت قوی شدن در شرایط امروز

پویاخبر - تهران- معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب با بیان اینکه رابطه‌ امت با «آقای شهیدِ ایران» بر پایه‌ مهر، محبت و مودت بود که از نشانه‌های حاکمِ حکیم در حکمرانیِ دینی است، حاکمی که صادقانه به ملت خود عشق می‌ورزد، گفت: ایشان همواره رسانه‌ها را از پرداختن به ابعاد فردی و شخصی زندگی‌شان پرهیز می‌داشتند. اگر دفاعِ ما از خودمان، دفاعی «عاریه‌ای» باشد، همواره در معرضِ تهدید و تعطیلی است لذا ما باید روی پای خودمان بایستیم.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، محمد اسحاقی در نشست “حکمت راهبردی رهبر شهید امام خامنه‌ای در حکمرانی” که با تلاش خبرگزاری جمهوری اسلامی، مجمع جهانی صلح اسلامی و اندیشکده راهبرد تحول و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با حضور دکتر داود عامری دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی و دکتر محمود واعظی رییس مرکز مطالعات عالی انقلاب اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: در ایام ویژه‌ای قرار داریم. امت اسلامی به‌طور کامل و آزادی‌خواهان جهان به‌طور عام در این فضا حضور دارند و این موضوع تنها شامل ملت ایران نیست. آقای شهید ایران، این اندیشمند، خردمند و حکیم که دوستدار ملت و دوستدار هستند در خلوت شبانه خود برای ارتقای ایران و برای تک‌تک ایرانیان، از جوان و پیر تا زن و مرد، دعا می‌کند و خیرخواهی دارند.

 

با شهادت آقای شهید ایران سرمایه‌ای الهی را از دست دادیم

وی افزود: خیرخواه دیگران بودن و خیرخواه یک ملت بودن در سطح بالایی قرار دارد، خیرخواه یک امت بودن در سطحی بالاتر است و خیرخواه انسان و انسانیت بودن از ویژگی‌های آقای شهید ایران بود. با شهادت ایشان باید بگوییم که ما سرمایه‌ای الهی را از دست دادیم و سایه‌ای الهی از سر ما برداشته شد، هرچند خداوند در دوران زعامت و ولایت ایشان حق حیات را به ما عطا کرده است و ما از وجود ایشان بهره‌مند بودیم و خدا را بر این نعمت شاکریم.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب عنوان کرد: حق حیات تنها به حیات مادی محدود نمی‌شود، بلکه مهمتر از آن حیات معنوی است و حیات مادی مقدمه‌ای برای رسیدن به حیات معنوی به‌شمار می‌آید. خداوند انسان‌ها و موجودات فراوانی را در انواع و اقسام مختلف آفریده است. همه آن‌ها به شرافت وجود آراسته شده‌اند، اما بالاترین جایگاه را به انسان عطا کرده و او را خلیفه‌الله قرار داده است.

اسحاقی بیان کرد: تمام حکمت‌ها، مواعظ و معارف از طریق قرآن کریم، ارسال رُسُل و انزال کتب آسمانی، و نیز از طریق ائمه معصومین علیهم‌السلام به بشر منتقل شده است. در دوران غیبت نیز این معارف از طریق راویان احادیث معصومین، یعنی فقیه جامع‌الشرایط، ادامه می‌یابد، فقیهی که حکمت، حکمت‌آموزی و حکمرانی بر مبنای حکمت از ویژگی‌های او به‌شمار می‌آید.

 

هنوز با شخصیت، اندیشه، منش، سیره و حکمتِ حکمرانی «آقای شهیدِ ایران» آشناییِ کافی نداریم

وی اظهار کرد: به نظر می‌رسد ما هنوز با شخصیت، اندیشه، منش، سیره و حکمتِ حکمرانی «آقای شهیدِ ایران» (آن حکیمِ فرزانه و دانشمند) آشناییِ کافی نداریم، به‌گونه‌ای که حتی کسانی که سال‌ها در محضر اندیشه‌های ایشان بوده‌اند، همچنان وجوه جدیدی از شخصیت او را کشف می‌کنند.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم از همان بابِ حکمت، که محور اصلی بحث ما است، نکاتی را مطرح کنیم، امیدوارم از نظرات سایر همکاران، جناب آقای دکتر عامری و تیم همراهشان، و همچنین خبرگزاری ایرنا و تمامی حاضرین در جلسه بهره‌مند شویم. هدف این است که شاخص‌های “خبررسانیِ حکیمانه” استخراج شود و دستاورد این جلسه، تحقق این امر باشد.

اسحاقی ادامه داد: در نظام حکمرانی، بخش‌های مختلفِ جامعه -شامل نظام فرهنگی، علمی، اخلاقی، تربیتی، خانواده و نظام رسانه‌ای- باید هم‌سو و در یک راستا حرکت کنند. تنها در صورت وجود چنین هم‌سویی و هماهنگی است که می‌توان از یک حکمرانیِ مطلوب سخن گفت. طبیعتاً اگر بخشی از این سیستم ویژگی‌های لازم را نداشته باشد، کلِ نظام در مسیر حرکت خود به مقصد نهایی دچار اختلال خواهد شد؛ لذا تمامی بخش‌ها باید در این مسیر قرار بگیرند تا به آن مقصودِ اصلی دست یابیم.

وی گفت: در کتب مختلف، مفاهیم حکمت، حاکم و حکیم تعاریف متعددی دارند. من در اینجا تعریفی ساده ارائه می‌کنم، هرچند معتقدم این موضوع نیاز به کار تخصصی و عمیق‌تری دارد. حقیقت این است که هرچه ادبیات «حکمت» و «حکمرانی مبتنی بر حکمت» را بهتر تبیین کنیم، جامعه از آن بهره‌مندتر خواهد شد. متأسفانه ما به این مبانی به‌اندازه کافی نمی‌پردازیم و در عین حال انتظار داریم رفتار جامعه حکیمانه باشد، در حالی که «هرچه بکاری، همان درو می‌کنی» و ما هنوز با آن نقطه مطلوب فاصله داریم.

 

در الهیات قرآنی، تعریف حکمت؛ معرفت، شناخت اسرار، آگاهی از حقایق و رسیدن به حق است

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب گفت: در الهیات قرآنی، تعریف اصیل و اساسی حکمت، عبارت است از معرفت، شناخت اسرار، آگاهی از حقایق و رسیدن به «حق». ما با دو ساحت روبرو هستیم: یکی ساحتِ «مُلک» (همین جهان مادی که تمدن مادی تمام هستی خود را وقف آن کرده است) و دیگری ساحتِ «ملکوت» که روحِ این جهان است. حضرت ابراهیم (ع) از خداوند درخواست می‌کند که ملکوت و حقیقتِ خلقت را به او نشان دهد، چرا که می‌داند آن ساحت بسیار گسترده‌تر است. ما گاهی اسیرِ مُلک می‌شویم و گمان می‌کنیم حقیقت فقط همین است، هرچند تمدن‌های بزرگ با تکیه بر فناوری‌ها و تکنولوژی‌های خود، در انکار ماورا و تمرکز صرف بر مادیات پیش رفته‌اند.

اسحاقی تصریح کرد: بنابراین، حکمت یعنی دیدنِ حقایق و دیدنِ «حق». اگر حق را ببینیم، مسیرها اصلاح می‌شود، گفتارها، خبررسانی‌ها و سیاست‌ها در مسیر درست قرار می‌گیرند. این مفهوم از حکمت، هم در سطح فردی و تربیتی کاربرد دارد و هم در سطح حکمرانی.

وی عنوان کرد: خداوند تبارک و تعالی در قرآن کریم، حکمت را به لقمان نسبت داده و او را بر رفتارهای خردمندانه و اخلاقی تأکید کرده است؛ اینکه در تعامل با دیگران چگونه گام برداری یا در مواجهه با جاهلان چگونه سخن بگویی، همگی مصادیق حکمت در سطح فردی هستند.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب بیان کرد: در سطح حکمرانی نیز می‌توان از همین الگو بهره گرفت؛ اینکه با مردم، مخالفان، معارضان و دشمنان چگونه برخورد کنیم، همگی باید بر مبنای حکمت تنظیم شود. بنابراین، حکمت آموزه‌ای اصیل و الهی است که خداوند ما را به آن دعوت کرده و وجود آن در شئون مختلف ضروری است. در وصف آن آقای شهید ایران و آن مجاهدِ شهید، می‌توان این ویژگی بارز را ذکر کرد که ایشان «حکیم الهی» بودند.

اسحاقی با طرح این سوال که راه دستیابی به این حکمت چیست؟ اظهار کرد: خداوند حکمت را به هر کس که شایسته بداند، عطا می‌کند. حکمت سرمایه‌ای عظیم و بسیار ارزشمند است که مانند دانش، به همگان داده نمی‌شود. البته این عطای الهی بی‌حکمت و دل‌بخواهی نیست، بلکه بر اساس شرایط، ویژگی‌ها و ظرفیت‌های وجودی هر فرد، حکمت به او ارزانی می‌شود.

وی افزود: عطای حکمت الهی، نه بر اساس سلایق شخصی، که مبتنی بر ظرفیت و تلاش انسان‌هاست؛ همان‌گونه که معلم به دانش‌آموز براساس عملکرد و تلاشش نمره می‌دهد (نه از روی حب و بغض)، خداوند نیز حکمت را بر اساس میزان شایستگی بندگان به آنان عطا می‌کند.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب ادامه داد: البته مادیات نیز جزو «خیر» محسوب شده و اهمیت دارند، اتفاقاً گام نخست حکمت، نفی امور دنیوی نیست. حکمت حقیقتی جامع است که این امور را نفی نمی‌کند، بلکه این برداشت‌های نادرست و تحریفات است که در این زمینه ایجاد شده؛ در حالی که صاحبان خرد و اندیشه به‌خوبی متوجه ماهیت اصیل حکمت هستند.

 

کسانی که «آقای شهیدِ ایران» را می‌شناختند، می‌دانند که ایشان در اوج تقوا بودند

اسحاقی، راهکار اصلی رسیدن به حکمت را «تقوا» برشمرد زیرا حکمت، قدرت تشخیص راه از چاه و سره از ناسره را به انسان می‌دهد و این بینش، ثمره‌ تقواست و عنوان کرد: کسانی که «آقای شهیدِ ایران» را می‌شناختند، به تقوای عمیق ایشان در زندگی فردی، خانوادگی و حکمرانی واقف بودند؛ اما به دلیل «حجاب معاصرت» (آن‌گونه که در زندگی هم‌عصران، بزرگیِ فرد دیده نمی‌شود) و همچنین پرهیز و تواضعِ خودِ ایشان از بیانِ این فضایل، بسیاری از ابعاد شخصیتش پنهان مانده بود. اکنون که زمان گذشته است، ما به‌تدریج در حال درک ابعاد جدیدی از آن جایگاه هستیم؛ اگرچه هنوز راه طولانی برای شناخت کامل ایشان در پیش داریم.

وی گفت: به همین دلیل است که عرض کردم با شهادت «آقای شهیدِ ایران»، سرمایه‌ای الهی را از دست دادیم. امام حسین (ع) در دعای عرفه، خداوند را به خاطر توفیق حضور در عصرِ رسالتِ پیامبر اکرم (ص) سپاس می‌گویند. این نشان‌دهنده‌ اهمیتِ درکِ «زمانه» است. اینکه شخصیتی چون «آقای شهیدِ ایران» تأکید می‌کردند که خداوند را شاکرم در عصر انقلاب اسلامی، عصری که در آن اندیشه، معنویت، اخلاق و ارزش‌هایی همچون قداستِ خانواده و کرامتِ انسان اصالت دارد، به دنیا آمده‌ام، نشانی از فهم و حکمتِ والای ایشان است؛ نکاتی که باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

 

جامعه را به‌گونه‌ای هدایت کنیم که به «دانشگاهِ حکمت‌بنیان» تبدیل شود

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب خاطرنشان کرد: در روایات، حکمت به «معرفتِ دین» و «تفقه در دین» معنا شده است. بدین معنا که اگر کسی حقیقت دین را بشناسد، آن را به معرفتی جامع تعمیم دهد و در مراحل عالی‌تر بدان عمل کند، به حکمت دست خواهد یافت. از همین رو، ما باید جامعه و به‌ویژه دانشگاه‌هایمان را به‌گونه‌ای هدایت کنیم که به «دانشگاهِ حکمت‌بنیان» تبدیل شوند؛ دانشگاهی که بر مبانی اصیل ما استوار باشد، نه آنکه صرفاً به شاخص‌های معمول (نسل اول تا چهارم، نوآوری و کارآفرینی) محدود شود.

اسحاقی بیان کرد: حکمت، «خیرِ کثیر» است، خیری که بصیرت و قدرت تشخیص «راه از چاه» را به انسان می‌بخشد و منجر به تصمیم‌گیری‌های صحیح می‌شود. این بصیرت، اساسی‌ترین ابزارِ حاکمیت و حکمرانی است و بدیهی است که بدون آن، هیچ‌کس قادر نخواهد بود حکمرانیِ حکیمانه داشته باشد.

 

بیش از ۵۰ هزار صفحه مکتوبِ از اندیشه‌ها و تبیین‌های آقای شهید ایران در دسترس است

وی ادامه داد: نکته دیگر این است که ما می‌توانیم درباره منظومه فکری «آقای شهیدِ ایران» عمیقاً بحث کنیم. بیش از ۵۰ هزار صفحه مکتوبِ دسته‌بندی‌شده از اندیشه‌ها و تبیین‌های ایشان در دسترس است و به همین میزان نیز مطالبِ غیرمکتوب از وی برجای مانده است. وقتی به این منظومه نگاه می‌کنید، در تمامی ابواب با انسجام مواجه می‌شوید؛ چنین بیانِ گسترده و طولانی‌مدتی که میان اجزای آن هیچ تعارض و تضادی وجود ندارد، جز در پرتو یک «حکمتِ بنیادین» حاصل نمی‌شود. تمام این دیدگاه‌ها ریشه در آن حکمت دارد و این حکمت نیز محصولِ بازسازی و خودسازیِ فردیِ ایشان بوده است.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب، شناخت شخصیتِ آقای شهید ایران از منظر فردی، برای همه ما -در رابطه با خودسازی، خانواده، فرزندان و تعامل با دیگران- را درس‌آموز دانست و گفت: همان‌طور که برای شناخت رسول اکرم (ص) به ائمه اطهار (ع) متوسل می‌شویم، باید از الگوهای در دسترسِ خود نیز برای بهره‌مندی از فیوضات الهی استفاده کنیم.

 

شناخت شخصیتِ آقای شهید ایران از منظر فردی، برای همه ما درس‌آموز است

اسحاقی اظهار کرد: بخش دوم بحث ما، «حکمرانی» یا «حکمتِ راهبردی» است که می‌توان آن را در سه سطح تبیین کرد. بخش نخست، «شناخت» است؛ اگر شناخت عمیق و همه‌جانبه باشد، به «معرفت» تبدیل می‌شود. باید توجه داشت که اطلاعات صرف، تنها آگاهی است، اما اگر این آگاهی عمیق شود، به معرفت ارتقا می‌یابد و پس از معرفت است که «بصیرت» پدیدار می‌شود. درباره حضرت ابوالفضل العباس (ع) که ایام شهادت ایشان را پشت سر گذاشتیم، از تعبیر «نافذالبصیره» استفاده شده است؛ حقیقتی که همه ما در مسیرِ خود به آن نیازمندیم.

وی بیان کرد: در سطح دوم که سطح اجتماعی است، تصمیم‌گیری باید عقلانی و حکیمانه و مبتنی بر «عقلانیت اسلامی» باشد؛ نه صرفاً عقلانیتِ ابزاری. اگرچه عقلانیت ابزاری نیز جایگاه خود را دارد، اما آن‌چه مدنظر ماست، رسیدن به «اقدام حکیمانه» و تبدیل حکمت به «حکمرانیِ حکیمانه» است.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب یادآور شد: این اندیشه، سیره و سلوکِ حکیمانه‌ «آقای شهیدِ ایران» را می‌توان در پنج بنیاد و اصل اساسی خلاصه کرد: نخست؛ عقلانیت اسلامی، این حکمرانی و حکمت، بر پایه‌ عقل استوار است. عقل، خود یکی از منابع احکام و معرفت دینی است؛ بدون عقل، بهره‌گیری از سایر منابع نیز ممکن نخواهد بود. اینکه برخی گمان می‌کنند اسلام یا تشیع با عقل مخالف است، برداشتی کاملاً نادرست است؛ چرا که عقل جزء ذاتِ دین است و انکار آن ممکن نیست. البته تأکید ما بر عقلانیتِ متعالیِ اسلامی است، نه عقلانیتِ صرفاً ابزاری.

 

باور عمیق به سنت‌های الهی در وجودِ آقای شهید ایران موج می‌زد

اسحاقی بیان کرد: پایه دوم ایمان است، ایمان در معنایِ جامعِ آن؛ یعنی ایمان به غیب، ایمان به ملکوت، اعتقاد به وجود جهانی دیگر و باور عمیق به «سنت‌های الهی». این ویژگی در وجودِ آن امامِ شهیدِ ما موج می‌زد. ایشان سنت‌های الهی را به‌خوبی می‌شناختند و بر اساس آن‌ها عمل می‌کردند، این همان معنای حکمت است. دلیلِ اینکه پیش‌بینی‌های ایشان همواره دقیق و محقق می‌شد، آگاهیِ عمیق ایشان از همین سنت‌های الهی بود. سنت‌هایی که قوانینی ثابت و دائمی هستند و انسان با شناخت و عمل به آن‌ها می‌تواند مسیرِ درست را تشخیص دهد.

وی گفت: نکته سوم، «اخلاق» در هر دو بُعد فردی و جمعی است. چهارم، «علم»، به‌ویژه «علمِ نافع» برای حل مشکلات جامعه است و پنجم، «اقدام و عمل» است. این پنج اصل در حکمرانیِ حکیمانه «شهیدِ ایران» موج می‌زد. این مدل حکمرانی، دستاوردهای چشمگیری در حوزه‌های مختلف داشته که نمونه‌های آن را در وقایع اخیر، از جمله جنگ‌های ۱۲ روزه، شاهد بودیم.

 

رابطه‌ امت با «آقای شهیدِ ایران» بر پایه‌ مهر، محبت و مودت بود

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب، رابطه‌ امت با «آقای شهیدِ ایران» را بر پایه‌ مهر، محبت و مودتی دانست که از نشانه‌های یک حاکمِ حکیم در حکمرانیِ دینی است، حاکمی که صادقانه به ملت خود عشق می‌ورزد و افزود: این رابطه دوطرفه بود، حتی در مواجهه با مخالفان و معارضان. ایشان بارها تأکید می‌کردند که حتی برای کسانی که جسارت یا توهینی کرده‌اند دعا می‌کنم؛ چرا که خیرِ همگان را می‌خواستند و اطمینان داشتند که این افراد نیز به‌مرور با واقعیت‌ها آشنا خواهند شد همانطور که در سال ۸۸ هم آن را دیدیم.

اسحاقی بیان کرد: این رویکرد، برگرفته از همان حکمت است، اینکه باید به افراد فرصت داد تا به آگاهی برسند. تحول در شناخت و نگرش‌ها فرآیندی تدریجی است و نمی‌توان انتظار داشت یک‌شبه محقق شود؛ چرا که این تحول، عمیق و دشوار است.

وی خاطرنشان کرد: با این حال، شاهد بودیم که انقلاب اسلامی چگونه تحولی همه‌جانبه را رقم زد و در جنگ‌های اخیر نیز بار دیگر این حقیقت متجلی شد؛ دستاوردهایی که محصولِ همان رهبریِ حکیمانه بود. در حوزه دفاعی نیز، قدرتِ بومی و دستاوردهای چشمگیر ما، حاصلِ بهره‌گیری از همین «علم نافع» است که باید بیش از پیش تبیین شود.

 

اگر دفاعِ ما از خودمان، «عاریه‌ای» باشد، همواره در معرضِ تهدید و تعطیلی است

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب گفت: اگر دفاعِ ما از خودمان، دفاعی «عاریه‌ای» باشد، همواره در معرضِ تهدید و تعطیلی است؛ ما باید روی پای خودمان بایستیم. این «استقلال»، یک ارزش اساسی در همه ابعاد است، به‌ویژه در عرصه استقلالِ علمی.

اسحاقی بیان کرد: البته منظور این نیست که دور خود مرز بکشیم و از دانشِ دیگران استفاده نکنیم؛ بلکه باید از علمِ همه، بدون محدودیت‌های جغرافیایی، جنسیتی یا زمانی بهره ببریم. اگر این دیدگاه به‌درستی شکل بگیرد و عملیاتی شود، یقیناً تأثیرگذار خواهد بود.

وی تصریح کرد: وضعیتِ ما در تولید علم نسبت به پیش از انقلاب، بسیار متفاوت است. به رشد علمی ما اشاره شد که شتاب آن در جهان رتبه نخست را داشت و در منطقه نیز پیشرو بودیم؛ البته اکنون در صنایع نوپدید و فناوری‌های نوظهور نیز پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌ایم. تمام این دستاوردها -از قدرت نظامی و فرهنگی گرفته تا رسیدن به اقتدار علمی- مرهون تدبیرِ راهبردی و حکیمانه‌ «آقای شهیدِ ایران» است، آن حکیمِ خردمند و دانشمندی که چنین مسیری را هدایت کرد.

 

«قوی شدن» در شرایط امروز ضرورت است

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب عنوان کرد: در غیر این صورت، قدرت‌های طاغوتی و استکباری که تمام تجهیزات خود را برای نابودی انسان‌ها به کار گرفته‌اند و به هیچ‌کس رحم نمی‌کنند، اجازه پیشرفت نمی‌دادند. شما دقت کنید؛ آن‌ها به کسی رحم نمی‌کنند و در چنین شرایطی، «قوی شدن» ضرورتی است که دقیقاً بخشی از همان «حکمتِ حکمرانی» است. ما تأکید می‌کنیم که در سطح راهبردی، مدیران و پایه‌های اصلی نظام در عرصه‌های علم و فناوری، نظامی و حکومتی، همگی در ذیل همین مکتبِ تربیتیِ حکیمانه پرورش یافته‌اند.

اسحاقی گفت: شما در دوران دفاع مقدس دیدید که دانشمندان بزرگ و طراحان نظامی ما، همان جوانانی بودند که در ۱۸ یا ۲۰ سالگی به جبهه‌ها رفتند؛ خداوند آن‌ها را برای این روزها حفظ کرد تا امروز کشور و مردم از تخصص و توانشان بهره‌مند شوند و هنگامی که زمانِ نیاز فرا رسید، این سرمایه‌ها به میدان آمدند.

 

«عزت» و «شرف» از ارکانِ اصلیِ شاخصه‌های حکمتِ راهبردی هستند

وی ادامه داد: ما در حوزه علم و فناوری، دانشمندان برجسته‌ای داریم. البته با مشکلاتی نیز مواجهیم و نگاهِ حکیمانه اقتضا می‌کند که واقعیت‌ها را به‌درستی ببینیم. در مقطع کنونی، ما باید شاخصه‌های «حکمتِ راهبردی» را عمیق‌تر بشناسیم؛ چرا که «عزت» و «شرف» از ارکانِ اصلیِ این شاخص‌ها هستند.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب افزود: ملتی که عزیز نباشد و شرفش پایمال شود، حاکمیتش نمی‌تواند «حکمت‌بنیان» و انسانی باشد. مگر می‌شود ملتی را راهبری کرد و در عین حال او را به ذلت کشاند؟ شما امروز شاهدِ کشورهایی هستید که اگرچه از نظر تکنولوژی و اقتصاد پیشرفته‌اند، اما چون از موهبتِ «رهبری حکیمانه» برخوردار نیستند، در وابستگی و ذلت به سر می‌برند.

اسحاقی گفت: مبارزه با ظلم، ستم، فساد و استکبار، خود نتیجه‌ حکمت است. بنابراین، ما هم در بُعد فردی و هم در بُعد جمعی، شاخص‌ها و دستاوردهای روشنی مبتنی بر این حکمت داریم که تبیینِ دقیق آن‌ها نیازمند برگزاری جلسات تخصصی متعدد است.

وی خاطرنشان کرد: امروز باید پاسخ دهیم که دانشگاهِ حکمت‌بنیان، رسانه‌ حکمت‌بنیان، خانواده‌ حکمت‌بنیان و اقتصادِ حکمت‌بنیان چگونه باید باشند و چارچوب آنها بر اساس حکمت الهی چیست؟ اگر با مشکلی مواجه هستیم، دلیل آن فاصله گرفتن از این الگوهاست؛ چرا که احکام الهی اساساً حکیمانه و منطبق بر فطرتِ انسان‌هاست.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب ادامه داد: آنچه در کار ما اشکال ایجاد کرده، یا ناشی از عدم شناختِ درست، یا گرفتار شدن در انحراف و تحریف، و یا کوتاهی در عمل به این آموزه‌هاست. حرکت به سمت قله، سطوح و مراحل مختلفی دارد که باید نسبت به آن‌ها معرفت و آگاهی پیدا کنیم.

اسحاقی در پاسخ به سوالی درباره برنامه‌های دفتر حفظ و نشر پیرامون تبیین ویژگی‌های شخصیتی «آقای شهیدِ ایران» گفت: شخصیتِ آقای شهید ایران از ابعاد مختلفی قابل مطالعه و بررسی است. یکی از موضوعاتی که کمتر به آن پرداخته شده، ابعاد فردی و شخصی زندگی آقای شهید ایران است.

 

آقای شهید ایران همواره رسانه‌ها را از پرداختن به ابعاد فردی و شخصی زندگی‌شان پرهیز می‌داشتند

وی افزود: دلیل آن نیز پرهیزِ همیشگیِ خودِ ایشان از رسانه‌ای کردنِ این جنبه‌ها بود. حقیقت این است که اگر بخشی از واقعیت‌های زندگی ایشان بازگو شود، شاید برای بسیاری باورپذیر نباشد که ایشان از بخش مشروع دارایی‌ها، از کمترین بهره‌مندیِ شخصی برخوردار بوده و هیچ‌گونه استفاده‌ای از امکانات دولتی نداشته است.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب اظهار کرد: در این میان، موضوع «حجابِ معاصرت» مطرح است، وقتی ما هم‌عصرِ بزرگی هستیم، عظمتِ او برایمان عادی جلوه می‌کند، اما هرچه از آن دوران فاصله بگیریم، ابعاد شخصیت او را بهتر درک می‌کنیم. اگرچه از دست دادنِ چنین گوهری بسیار تلخ است، اما قطعاً موجب تغییرِ دیدگاه، باورها و نگاهِ ما نسبت به آن شخصیت خواهد شد.

اسحاقی عنوان کرد: در همین راستا، اقداماتی در مؤسسه انجام شده و خاطراتِ نزدیکان و کسانی که با ایشان محشور بودند، پیرامون وجوه شخصیتی و سیره زندگی فردی و خانوادگیِ آن شهید عزیز گردآوری شده است. البته روایت‌هایی نیز پیش از این وجود داشته؛ به‌ویژه اخیراً در برنامه‌های رسانه‌ای، تصاویری از وسایلِ زندگیِ ایشان منتشر شد که بسیاری را شگفت‌زده کرد (از جمله میزی که مربوط به پیش از انقلاب بود). مسلماً بیان و تبیینِ این واقعیت‌های ساده اما عمیق، برای جامعه درس‌آموز است.

وی یادآور شد: ما اگرچه حضرت امام (ره) را از نزدیک ندیدیم، اما با خاطرات ایشان زندگی کردیم و آن‌ها را باور کردیم؛ و از این دست خاطرات، فراوان است. کتاب «خون دلی که لعل شد» که شامل خاطرات آقای شهید ایران از دوران کودکی، نوجوانی و سبک زندگی ایشان است، نمونه‌ای از این آثار است. هم‌اکنون نیز فرآیند گردآوری و تدوینِ چنین آثاری درباره آن «آقای شهیدِ ایران» در حال گسترش است.

معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر شهید انقلاب گفت: نخستین همایش بین‌المللی «مکتب آقای شهیدِ ایران» که امروز افتتاحیه و فراخوانِ محورهای اساسی آن را داشتیم، یکی از محورهای اولیه‌اش را به شناخت ابعاد شخصیتی ایشان اختصاص داده است. همان‌طور که به‌درستی اشاره کردید، بخشی از این شناخت در اسناد و مدارکی نهفته است که باید در اختیار محققان قرار گیرد تا بتوانند آن را تبیین کرده و به شیوه‌های مختلف به دست علاقه‌مندان برسانند.

 

وجوه شخصیتی، رفتاری، سبک زندگی و روش تربیتی آقای شهید ایران نسبت به فرزندانشان در حال تدوین است

اسحاقی تصریح کرد: در حال حاضر، وجوه شخصیتی، رفتاری، سبک زندگی و روش تربیتی ایشان نسبت به فرزندانشان در حال تدوین و تحلیل است. مؤسسه نیز برنامه‌هایی برای جمع‌آوری خاطرات، سوابق، اسناد و مدارک و تنظیم آن‌ها برای مخاطبان گوناگون -از نوجوانان تا جوانان- دارد تا سبک زندگی ایشان بتواند الگویی برای مشتاقان باشد.

وی بیان کرد: این موضوع به‌عنوان یک محور کلان در همایش در نظر گرفته شده است. امیدواریم بتوانیم در کنار این همایش، با انجام پژوهش‌های سبک‌شناسی و رفتارشناسی، خروجی‌هایی کاربردی ارائه دهیم تا خمیرمایه‌ای برای تولیداتِ هنری و رسانه‌ایِ بیشتر فراهم شود. ان‌شاءالله خداوند توفیق دهد تا جایی که امکان دارد، به ابعاد شخصیتی، منش رفتاری و ساحت زندگی فردی ایشان نزدیک شویم و آن‌ها را به‌درستی به جامعه منتقل کنیم.